Surah Lahab Tafseer

Surah Al-Lahab adalah surah ke-111 dari 114 surah dalam Al-Quran. Surah ini termasuk dalam kumpulan surah-surah Makkiyah yang diturunkan sebelum Hijrah Nabi Muhammad SAW ke Madinah. Surah Al-Lahab terdiri daripada lima ayat dan menceritakan tentang kebinasaan Abu Lahab, seorang penguasa Quraisy yang memusuhi Nabi Muhammad SAW dan Islam. Berikut adalah tafsiran Surah Al-Lahab dalam bahasa Melayu.

Ayat 1 Surah Lahab

Bismillahirrahmanirrahim.

Katakanlah (hai Muhammad), “Aku berlindung kepada Tuhan yang memelihara dan menguasai manusia,

Ayat 2 Surah Lahab

dari kejahatan (bisikan) syaitan yang biasa bersembunyi,

Ayat 3 Surah Lahab

yang membisikkan (kejahatan) ke dalam dada manusia,

Ayat 4 Surah Lahab

dari jin dan manusia.”

Ayat 5 Surah Lahab

Dan demikianlah (keadaan) orang yang celaka itu (Abu Lahab).

Surah Al-Lahab dimulakan dengan perintah kepada Nabi Muhammad SAW untuk berlindung kepada Allah daripada kejahatan syaitan. Ayat 2 dan 3 menggariskan bahawa syaitan membisikkan kejahatan di dalam dada manusia, dan oleh itu, manusia harus berlindung kepada Allah daripada pengaruh syaitan. Ayat 4 menekankan bahawa syaitan datang dari jin dan manusia, yang bermaksud bahawa sumber kejahatan boleh datang dari mana-mana.

Ayat 5 menceritakan tentang Abu Lahab, penguasa Quraisy yang memusuhi Nabi Muhammad SAW dan Islam. Surah Al-Lahab diturunkan semasa keadaan Islam di Mekah sedang dalam keadaan teraniaya dan orang Islam memerlukan sokongan.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *